Ανακοίνωση ΚΣΕΣ σε σχέση με το BREXIT και πως αυτό επηρεάζει τους Κύπριους φοιτητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Συμβούλων – ΚΣΕΣ επιθυμεί να καθησυχάσει μαθητές και γονείς που επικοινωνούν με τα μέλη μας και ρωτούν εναγωνιωδώς για την νέα τάξη πραγμάτων σε σχέση με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο (HB) για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Μέχρι σήμερα ισχύουν τα πιο κάτω δεδομένα που μας αφήνουν αισιόδοξους:

1. Δε διαφαίνεται Άμεση Ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ

Καμία διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας από πλευράς Λονδίνου. Η υποβολή επίσημου αιτήματος από τη χώρα – μέλος που επιθυμεί να αποχωρήσει από την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο έτη, για την υπογραφή συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ αλλά και το ΗΒ θα χρειαστούν καιρό να υλοποιήσουν τις αναγκαίες διαδικασίες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ωστόσο, το Λονδίνο εμφανίζεται διστακτικό στην υποβολή του αιτήματος άμεσα. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne δήλωσε στις 27/06 ότι ‘Μόνο η Βρετανία μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Κατά την άποψή μου, πρέπει να το κάνουμε όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες διευθετήσεις που επιζητούμε με τους ευρωπαίους γείτονές μας’. Επίσης, και ο Boris Johnson, ένας από τους ηγέτες της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, δηλώνει πλέον ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστεί η Βρετανία άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ που αναφέρεται στις διαδικασίες που προβλέπονται στο ενδεχόμενο αποχώρησης ενός κράτους-μέλους.

Επίσης, με δεδομένη την πρόθεση αποχώρησης του David Cameron από την πρωθυπουργία του ΗΒ τον Σεπτέμβριο, εγείρεται θέμα ως προς το πότε αλλά και ποιος θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 αλλά και να ηγηθεί των πολύ σημαντικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ που θα καθορίσουν τη σχέση που θα έχει το ΗΒ με την ΕΕ.

2. Συνεχίζεται κανονικά η χορηγία Δανείων για Πτυχιακές Σπουδές για τα επόμενα 3 ή 4 χρόνια

Το Student Finance Company με ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο, διαβεβαιώνει τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και αυτούς που θα αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2016, ότι το δάνειο για τα δίδακτρα του πανεπιστημίου τους, θα τους παραχωρηθεί για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους είτε αυτή θα είναι μέχρι το 2019 ή το 2020.
http://www.slc.co.uk/media/latest-news/eu-nationals-and-student-finance-in-england.aspx

3. Τα Δάνεια για Μεταπτυχιακές Σπουδές είναι πλέον γεγονός

Το Student Finance Company ξεκίνησε από τις 27/06 να δέχεται αιτήσεις για τα δάνεια για μεταπτυχιακές σπουδές για φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2016. Η επιλογή της χρονικής στιγμής που ξεκινά ο οργανισμός να δέχεται αιτήσεις, λίγες μόνο μέρες μετά το δημοψήφισμα, δεν είναι τυχαία. Είναι μια κίνηση έμπρακτης συμπαράστασης προς τους Ευρωπαίους φοιτητές. Αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη ότι συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς κανονικά.

4. Διαβεβαιώσεις από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια για την διατήρηση των υφιστάμενων διδάκτρων

Το ένα μετά το άλλο, όλα τα πανεπιστήμια εκδίδουν ανακοινώσεις καθησυχάζοντας τους Ευρωπαίους φοιτητές ότι τα δίδακτρα δεν θα αυξηθούν για τους φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους το 2016-17. Εξίσου σημαντικές θεωρούμε τις πληροφορίες που λαμβάνουν σχεδόν όλα τα μέλη μας που είναι σε στενή επαφή με περισσότερα από 70 πανεπιστήμια του ΗΒ που μας διαβεβαιώνουν ότι κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να διατηρήσουν τα δίδακτρα στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά και μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ. Όλα τα πανεπιστήμια πιέζουν την κυβέρνηση και εκτιμούμε ότι θα πετύχουν τη συνέχιση του ισχύοντος καθεστώτος και μετά το 2017. Αυτό αναφέρει και η ανακοίνωση του οργανισμού Universities UK που αντιπροσωπεύει όλα τα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και που επιχειρεί μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
http://www.universitiesuk.ac.uk/news/Pages/statement-on-eu-referendum-outcome.aspx

Ενθαρρυντικά Μηνύματα

Υπάρχουν σήμερα 125.000 περίπου φοιτητές από χώρες τις ΕΕ που σπουδάζουν στο ΗΒ. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός για τα πανεπιστήμια του ΗΒ τα οποία έχουν τους δικούς τους μοχλούς πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων του ΗΒ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μέχρι να βγει το ΗΒ από την ΕΕ (αν γίνει τελικά), η κυβέρνηση του θα βρει τους τρόπους να καλύψει το κενό για να μην χάσει την πολύ σημαντική αγορά των Ευρωπαίων φοιτητών. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Jo Johnson, Υπουργού Πανεπιστημίων του ΗΒ, που δημοσίευσε στο Twitter στις 27/06 ότι ‘UK welcomes EU students’.

Σαν Σύνδεσμος, συμμεριζόμαστε πλήρως την άποψη της Δρ. Wendy Piatt, Γενικής Διευθύντριας των πανεπιστημίων του Russel Group που αναφέρει τα εξής:

‘Το ΗΒ δεν έχει βγει ακόμη από την ΕΕ και άρα είναι σημαντικό για το προσωπικό και τους φοιτητές μας από άλλες χώρες μέλη να καταλάβουν ότι δεν θα υπάρξει άμεσο αντίκτυπο στο καθεστώς τους στα πανεπιστήμια μας. Παρόλα αυτά, θα ζητήσουμε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι το προσωπικό και οι φοιτητές που δουλεύουν και σπουδάζουν στα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να το κάνουν και μετά που το ΗΒ θα διαπραγματευτεί την έξοδο του από την ΕΕ.’

Δρ. Άδωνης Αμερικάνος
Πρόεδρος ΚΣΕΣ

Scroll to Top